Hírek, rendezvények

Erdélyben is bemutatkozott a Rubicon Intézet

Tarján Tamás

2021. 08. 24.

 

 

Az idén 12. alkalommal megrendezett Kolozsvári Magyar Napok Könyvutcájában ismerkedhettek meg az érdeklődők a Rubicon Intézet munkásságával. Erdély legnagyobb kulturális fesztiválján az Intézet értékőrző céllal kiadott köteteit vehették kézbe a látogatók, valamint a Rubicon Intézet legújabb kiadványát is bemutatták. Oborni Teréz történész, Erdély aranykora – Fejedelmek tündérkertje című könyvének ősbemutatójára augusztus 18-án került sor Kolozsvárott, a Vallásszabadság Házában (1568).

 

 

 

A Kolozsvári Magyar Napokon bemutatott kötet borítója. Fotó: Lakatos Miska

 

A könyv a Buda elestét követő évtizedekben kialakuló új magyar állam, az Erdélyi Fejedelemség történetét eleveníti fel. Bemutatja, hogy a politikai értelemben tünékeny, illékony világ, amelyre a Tündérkert kifejezés eredetileg utalt, a 17. század első felére már egy szellemi és anyagi javakban bővelkedő, vonzó országot jelentett. Bár a keleti országrész össze is roppanhatott volna a két korabeli világhatalom, az Oszmán és a Habsburg Birodalom kegyetlen összecsapásaiban, a fejedelemség nem csupán túlélte a számára megadatott mintegy százhúsz évet, de különálló országként megőrizte a Magyar Királyság alkotmányosságának hagyományait, miközben anyanyelvű kultúránk páratlan értékeit teremtette meg. Ebben vitathatatlan szerepe volt Erdély fejedelmeinek, akik – saját nemzeti érdekeiket védve – mindvégig megmaradtak magyarnak és európainak.

 

Dr. Oborni Teréz, a Rubicon Intézet legújabb kiadványának szerzője. Fotó: Lakatos Miska

 

A mű szerzője, Oborni Teréz történész, az ELTE-n végzett történelem-levéltár szakon. Pályafutását levéltárosként kezdte, 1983-1991 között többek között dolgozott Budapest Főváros Levéltárában, majd a Magyar Országos Levéltárban, ahol az Erdélyi Kormányhatósági Levéltár referense lett. 1991-től az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, később a Pécsi Tudományegyetemen és a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen is oktatott. 2004-től az MTA, jelenleg az Eötvös Lóránd Kutatási Hálózat Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének főmunkatársa, a kora újkori osztály vezetője és az ELTE habilitált egyetemi docense, a történelemtudományok kandidátusa. Kutatási területe, ahogy a szerző levéltári múltjából is kitűnik elsősorban az Erdélyi Fejedelemség története, valamint a magyar és erdélyi kormányzattörténet a kora újkorban.

 

Az érdeklődő közönség. Fotó: Lakatos Miska

 

A könyvbemutató alkalmával a szerző teltházas előadást tartott Tudással és fegyverrel – Bethlen Gábor, Erdély nagy fejedelme címmel. Az új kötetet Rácz Árpád, Intézetünk társelnöke, a Rubicon Történelmi Magazin főszerkesztője mutatta be.

 

Rácz Árpád intézeti társelnök méltatja a könyvet. Fotó: Lakatos Miska

 

Az eseményről számos sajtóorgánum, köztük a Szabadság.ro, a Maszol.ro és Krónika.ro is beszámolt. A cikkek az alábbi linkeken elérhetők:

Close Bitnami banner
Bitnami