Sajtómegjelenés

Várnai csata

2021.11.15.

Campus FM

 

 

Mint ismeretes, a magyar történelem során két uralkodó halt meg ütközetben, és talán nem okoz nagy meglepetést, hogy mindkét személy a törökök elleni harc során vesztette életét. Míg II. Lajos Mohácsnál, addig I. Ulászló (lengyel királyként III. Ulászló) Magyarországtól távol, a bulgáriai Várna mellett vesztette életét. Az 1444-es csata és a király halála nem csak a magyar történelemben számít emlékezetes eseménynek: a bolgárok később emlékmauzóleumot emeltek a királynak, akinek a holttestét nem találták meg a vesztes csata után. De a lengyelek is „Várnai Ulászlóként” tartják őt számon. A törökök ellenben úgy vélték, hogy a mindössze 20 esztendősen elhunyt királyra szószegése miatt az ég sújtott le.

Milyen előzmények után jutottak el Várnáig a magyar hadak? Valóban szószegő volt -e I. Ulászló király? Milyen következményekkel járt a várnai vereség Magyarország bel- és külpolitikájára nézve? Milyen legendák terjedtek el a csata után I. Ulászlóról?

Többek között ezekre a kérdésekre is válaszol Tarján Tamás a Campus FM adásában, amely 2021. november 15-én volt hallható.

Close Bitnami banner
Bitnami