Sajtómegjelenés

105 éve, „Mikulás napján” foglalták el a központi hatalmak Bukarestet

2021.12.06.

Karc FM

 

 

Románia az első világháború kezdetén komoly dilemma előtt állt: ha az antant hatalmak mellé áll akkor lehetősége nyílhat a rég vágyott Erdély megszerzésére. Ugyanakkor a központi hatalmak az orosz uralom alatt álló, románok által lakott Besszarábiát, vagyis a mai Moldova területét kínálták Bukarest támogatásért. 1916-ig nem is lépett be Románia a háborúba. Akkor azonban a verdun-i csata és a Bruszilov offenzíva pillanatában úgy ítélték meg, hogy eljött az idő az antanthoz való csatlakozáshoz. 

Az antant hatalmak a bukaresti titkos szerződésben meg is ígérték Romániának teljes Erdélyt, sőt a ma Magyarországhoz tartozó keleti alföldi területeket is, így elszánták magukat a hadbalépésre. Azonban a döntéssel elkéstek, mire augusztusban megindult a román támadás, a központi hatalmak már feltartóztatták az orosz offenzívát, így lehetőségük nyílt erőátcsoportosításra. A románok néhány tucat kilométer mélységben tudtak csak betörni Erdély területére – így is óriási pánikot keltve –, ezek után azonban megindult az ellentámadás a német Falkenhayn és az osztrák-magyar Arz tábornok vezetésével. 

Ezzel egyidejűleg délről, a szövetséges Bulgária és az ott tartózkodó német erők (a kiváló Mackensen tábornagy vezetésével) is támadásba lendültek. Amilyen gyorsan indult a román támadás, olyan gyorsan is omlott össze. A központi hatalmak a teljes Havasalföldet és Dobrudzsát is megszállták, december 6-án pedig Mackensen tábornagy bevonult Bukarestbe.

A téma kapcsán Nánay Mihály adott interjút a Karc FM 2021. december 6-ai adásában.

Close Bitnami banner
Bitnami