Hírek, rendezvények

Közös kutatásokat indít Budapest Főváros Levéltára és a Rubicon Intézet

Dr. Hahner Péter

2021. 12. 16.

 

 

Együttműködési megállapodást írt alá Magyarország első történelmi ismeretterjesztő think tankje, a Rubicon Intézet és Budapest Főváros Levéltára (BFL). A két intézmény közötti együttműködés a tudományos kutatás területén történik, amely kiterjedhet a kutatási eredmények kölcsönös hasznosítására, publikációk készítésére, továbbá közös konferenciák, rendezvények szervezésére és lebonyolítására is. Elsősorban a 20. századi magyar történelem feltárásában terveznek közös kutatást, így többek között olyan releváns kérdéskörök kapcsán, mint a II. világháborút követő politikai átalakulás, az 1956-os forradalom és a megtorlás, vagy a kádári konszolidáció budapesti eseményei.

 

 

A partnerség továbbá kiterjed a kutatási eredmények minél szélesebb körű nyilvánosságra hozatalára is. Ennek kapcsán Hahner Péter, a Rubicon Intézet főigazgatója elmondta: „Kimondottan fontosnak tartjuk, hogy a Budapest Főváros Levéltárával történő együttműködésünk eredményeit nem csak a tudományos intézmények, hanem a társadalom széles köre számára elérhetővé tegyük, és számukra is befogadható módon tájékoztassuk őket a történelmünk legfrissebb megközelítéseiről.” Hozzátette: „Örülünk, hogy egy olyan emlékezetintézménnyel dolgozhatunk együtt, mint a BFL, izgatottan várjuk a közös munkát!

Az együttműködés a Levéltár és az Intézet birtokában lévő tudással és tapasztalattal segítheti mindkét intézmény hosszú távú, innovatív, magas színvonalú működését” – emelte ki Dr. Kenyeres István, Budapest Főváros Levéltárának főigazgatója. Hozzáfűzte: „a közös projektekben végzett kutatások elősegítik a nagyközönség számára is a Levéltárban őrzött kiemelkedő történeti értékű források megismerését.

Az együttműködési megállapodás aláírása így zajlott le:

Close Bitnami banner
Bitnami