Hírek, rendezvények

Könyvbemutató

Trianon egy angol diplomata szemével

Tarján Tamás

2022. 01. 27.

 

 

A Rubicon Intézet 2021-ben két olyan kötetet is kiadott, amelyben Sir Bryan Cartledge történész, nyugalmazott brit diplomata a magyar történelmet tárgyalta. Az első Will to Survive: History of Hungary (Megmaradni. A magyar történelem egy angol szemével) címmel jelent meg, a másikat pedig szerzője a 20. századi magyar történelem kulcskérdésének szentelte. Ennek címe Trianon, egy angol szemével (The Peace Conferences of 1919-1923 and Their Aftermath. Mihály Károlyi and István Bethlen, Hungary). Az utóbbi Cartledge-könyv új kiadásának apropóján intézetünk vitaestet szervezett, amelyet 2022. január 13-án, a Scruton Kávézóban tartottak meg. A könyv a 20. századi magyar történelem két ellenpólusát képviselő politikus – Károlyi Mihály és Bethlen István – életútján és Trianonnal kapcsolatos döntésein keresztül ad képet a történeti magyar állam felbomlásának előzményeiről, a békekonferencia döntéseinek okairól és következményeiről.

A könyvről Pók Attilával, az ELKH Bölcsészettudományi Központ Történettudományi Intézetének, illetve a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének nyugalmazott tudományos főmunkatársával és tanácsadójával, valamint Arday Lajossal, a Magyar Külügyi Intézet, a Közép-Európa Intézet volt tudományos főmunkatársával, a Corvinus Egyetem, Nemzetközi Tudományok Intézetének volt előadójával Szarka László intézeti tudományos főmunkatársunk beszélgetett.

Sir Bryan Cartledge élete nagyobb részét a brit diplomácia szolgálatának szentelte. Az 1960–1970-es években svédországi, iráni, moszkvai külszolgálatban, majd a Foreign Office-ban, illetve James Callaghan és Margaret Thatcher miniszterelnökök külügyi magántitkáraként dolgozott. Thatcher kormányzása idején 1980-1983 között budapesti, majd 1985–1988 között moszkvai nagykövetként módjában állt közelről nyomon követni a szovjet blokk felbomlását megelőző évtizedet.

Az esemény apropóján a Katolikus Rádió készített interjút Szarka Lászlóval. A beszélgetés ide kattintva érhető el 08:12-től.

Close Bitnami banner
Bitnami