Vitaestek

„Akaratunk ellenére…”

2022. 02. 10.

Előadók: Dr. Szarka László, Simon Attila, Popély Árpád

 

 

A somorjai Fórum Kisebbségkutató Intézet a múlt év őszén adta ki az „Akaratunk ellenére…” Dokumentumok a csehszlovákiai magyarság történetéből 1918-1992. c. forráskiadványt. Magyar, szlovák, cseh és csehszlovák történeti források, valamint korabeli képek, illusztrációk segítségével a kötet két szerzője-szerkesztője – Simon Attila és Popély Árpád – képet ad a Csehszlovákiának ítélt területeken kialakult felvidéki magyar kisebbség sorsáról, súlyos megpróbáltatásairól és közösséggé szerveződéséről.

Dokumentumok alapján követhetjük nyomon a felvidéki magyarság folyamatos fogyását, az újrakezdések, a párt- és intézményalapítások, a nyelv- államhatárok közötti peremlét sajátosságait.

A szerzők öt fejezetre osztották a 109 – többségében teljes terjedelmében közölt – forrást. Ezek jól érzékeltetik, hogy saját sorsuk irányításáról nem lemondva, mennyire és miként sikerült a két világháború közti Első Köztársaság rövid húsz esztendeje alatt megteremteni az előzménytelen kisebbségi helyzet működési feltételeit.

Egyszerre kellett élni a soknemzetiségű Csehszlovákia által biztosított nemzetiségi jogokkal, harcolni a prágai kormányok, pozsonyi hivatalok asszimilációs politikájával és figyelemmel követni az anyaország revíziós törekvéseit.

Autentikus források alapján ítélhetjük meg, mennyire volt képes az első kisebbségi nemzedék politikai elitje politikailag szervezett közösséggé alakítani a történeti kényszer hatására létrejött szlovákiai magyarságot.

Ezt követően az első bécsi döntés után a háborús szlovák államban maradt 60-65 ezer magyar sorsáról, illetve a második világháborút követően Csehszlovákiához visszakerült, de állampolgári jogaitól megfosztott teljes felvidéki magyar közösség tragédiájáról olvashatunk többnyire az utóbbi években feltárt dokumentumokat.

Végül az utolsó két fejezetben a szlovákiai magyarság helyzetének változásaira, jogérvényesítő törekvéseire vonatkozó források kaptak helyet a csehszlovák pártállam négy évtizedéből, illetve Csehszlovákia utolsó három évéből.

Intézetünk a forráskötet megjelenése kapcsán „Akaratunk ellenére…” A szlovákiai magyarság útja a kényszerkisebbségtől a sorsközösségig címmel vitaestet szervezett.

 

Close Bitnami banner
Bitnami