Hírek, rendezvények

Megvalósult a Mathias Corvinus Collegium (MCC) és a Rubicon Intézet első közös pályázata

Tarján Tamás

2022. 02. 18.

 

 

A Mathias Corvinus Collegium és a Rubicon Intézet 2021-ben Családtörténeti pályázatot hirdetett a Kárpát-medence országaiban felsőfokú vagy középiskolai oktatásban részt vevő diákok számára. A résztvevők egy családtörténeti kutatómunka alapján megírt magyar nyelvű kutatási anyag benyújtásával jelentkezhettek. A pályázatra számos kiválóan megírt, olvasmányos és értékes pályamű érkezett, amelyek egyedi megközelítésük mellett alapos genealógiai ismereteket tükröznek.

 

A pályázat célja az volt, hogy a hazai és a külhoni fiatalság körében népszerűsítse a családtörténet iránti érdeklődést, és erősítse a kulturális összetartozás érzését a források kutatása, valamint a felmenőktől hallott anekdoták továbbadásának segítségével.

 

A beérkezett személyes hangvételű családtörténeti munkák új összefüggésekre és nézőpontokra világítanak rá, ezáltal pedig a kezdeményezés hozzájárult az emberközeli történelemkutatás népszerűsítéséhez. A levéltári forrásanyagok és a családi történetek feldolgozása, rendszerezése során a pályázók maguk is közelebb kerülhettek egykor élt rokonaik világához.

 

A pályázat szakmai zsűrijének tagjai Papp Sándor történész, a Szegedi Tudományegyetem oktatója; Hahner Péter, az MCC-Rubicon Történettudományi Műhely vezetője, a Rubicon Intézet főigazgatója; Kálnoky Boris, az MCC Média Iskolájának vezetője; Gali Máté, az MCC-Rubicon Történettudományi Műhely kutatótanára; Szabó Imre MCC szakkollégiumi hallgatója, a Családtörténeti pályázat ötletgazdája, valamint Tóth Eszter Zsófia történész voltak. A Családtörténeti pályázat fővédnöki tisztét Habsburg Eduard író, Magyarország Szent Székhez és Máltai Lovagrendhez akkreditált nagykövete látta el.

 

A zsűri egybehangzó értékelése alapján az alábbi pályaművek lettek az MCC & Rubicon Intézet Családtörténeti pályázat díjazottjai 2021-ben:

 

 

A FELSŐOKTATÁSI KATEGÓRIA DÍJAZOTT KÉZIRATAI:

  • Egy székely család három generációjának története a 19. században Szentháromságon
  • Visszaemlékezés, újragondolás és megbékélés – Dédnagyapám, Szántó Jenő védelmében
  • Egy hadirokkantság története
  • Különdíj: Egy Kunságba vándorolt német árendás és utódainak története. A kiskunhalasi Karbin Ludvig család története a 18-19. század fordulóján

 

 

A KÖZÉPISKOLÁS KATEGÓRIA DÍJAZOTT KÉZIRATAI:

  • A Csémi család története – Kulcsod, Szlovákia
  • Példakép a könyvespolcról – Görbe Etelka élete
  • Célkeresztben – A Véghseő és Turzán család történetének bemutatása

Close Bitnami banner
Bitnami