Lezárt

Családtörténeti pályázat

Egy hadirokkantság története

 

 

A Mathias Corvinus Collegium és a Rubicon Intézet 2021-ben családtörténeti pályázatot hirdetett a Kárpát-medence országaiban felsőfokú vagy középiskolai oktatásban részt vevő diákok számára. A pályázat célja az volt, hogy a hazai és a külhoni fiatalság körében népszerűsítse a családtörténet iránti érdeklődést, és erősítse a kulturális összetartozás érzését a történeti források kutatása, valamint a felmenőktől hallott anekdoták továbbadása segítségével.

 

 

A hat tagú szakmai zsűri egybehangzó értékelése alapján Chvála Márton Tibor Egy hadirokkantság története című pályaműve 3. helyezést ért el.

Megismerhetjük az író dédapjának rövid történetét, régi újságcikkek, katonai visszaemlékezések, iratok és levelek révén. A történet középpontjában Chvála Rezső harci sérülése áll, amelyet valószínűleg St. Michelnél szerzett egy gránát által. Betekintést nyerhetünk az akkori rokkantellátás törvényi kereteibe és végigkísérhetjük, hogyan válik katonából fürdőszakmunkássá egy leépített veterán.

A történetből kirajzolódik, hogy milyen kihatással jártak az emberek életére a háborús sebesülések, még akkor is, ha azokat enyhébbnek, vagy kevésbé komolynak ítélték. Továbbá az is jól láthatóvá vált, hogy a két háború közötti kormányoknak, valamint a törvényhozásnak, milyen komoly munkát adott a háború károsultjairól való gondoskodás.

A pályamű ide kattintva olvasható.

Close Bitnami banner
Bitnami