Lezárt

Családtörténeti pályázat

Egy kunságba vándorolt német árendás és utódainak története

 

 

A Mathias Corvinus Collegium és a Rubicon Intézet 2021-ben családtörténeti pályázatot hirdetett a Kárpát-medence országaiban felsőfokú vagy középiskolai oktatásban részt vevő diákok számára. A pályázat célja az volt, hogy a hazai és a külhoni fiatalság körében népszerűsítse a családtörténet iránti érdeklődést, és erősítse a kulturális összetartozás érzését a történeti források kutatása, valamint a felmenőktől hallott anekdoták továbbadása segítségével.

 

 

A szakmai zsűri bírálata alapján Bálint Sándor írása különdíjban részesült, amely az Egy Kunságba vándorolt német árendás és utódainak története – A kiskunhalasi Karbin Ludvig család története a 18-19. század fordulóján címet viseli.

Bálint Sándor alapos levéltári kutatást folytatott, amely során főként anyakönyveket, de más primer forrásokat is tanulmányozott, annak érdekében, hogy felderítse a Karbin Ludvig család történetét. Olyan kérdéseket boncolgat, mint, hogy honnan származik az első betelepült Karbin Ludvig; milyen társadalmi pozíciót töltöttek be Halas társadalmában; az utódok közt voltak-e kivándorlók, és ha igen, ők hol éltek; valamint, hogy milyen élettörténeteket ismerhetünk meg a család múltjának tanulmányozása során? A pályamunkából a családnév eredetét is megismerhetjük.

A pályamű ide kattintva olvasható.

Close Bitnami banner
Bitnami