Sajtómegjelenés

Száz éve hunyt el IV. Károly Madeirán

2022. 04. 15.

M5 – Ez itt a kérdés

 

Száz éve halt meg utolsó királyunk, IV. Károly. Személyisége máig viták kereszttüzében áll: hirtelen döntéseket hozó, legtöbbször bizonytalan, határozatlan vezetőként lefestve sokan felvetik a Monarchia világháborús összeomlásában viselt felelősségét, és kiemelik a Magyarországot veszélybe sodró 1921-es visszatérési kísérleteit. Másik oldalról nézve demokratizmusa, a társadalmi reformok és a birodalom föderalizációja, benne Magyarország még teljesebb különállása melletti elkötelezettsége vitathatatlan. A katolikus egyház boldoggá avatásával pedig életszentségét ismerte el.

Intézetünk tudományos főmunkatársa, Nánay Mihály többek között ezért is vélekedett róla a következőképpen: „Tragikus szereplő, aki rosszkor volt rossz helyen.” Másképpen szólva békeidőben bizonyára a Monarchia történetének egyik legjobb királya lehetett volna, a világháború óriási nehézségei azonban jócskán túlnőttek időnként határozatlan politikus benyomását keltő személyén.

Az uralkodó életéről és megítéléséről az M5 Ez itt a kérdés műsorában a meghívott vendégek, így többek között Nánay Mihály főmunkatársunk beszélgettek. Az adás ide kattintva megtekinthető.

Close Bitnami banner
Bitnami