Sajtómegjelenés

Az utolsó nagy győzelem

50 éve jutott a magyar labdarúgó válogatott Európa-bajnokságon a legjobb négy közé

2022.05.23.

Karc FM

 

 

Ötven éve, 1972. május 17-én, Belgrádban a magyar labdarúgó válogatott 2:1-re legyőzte Romániát, és ezzel bejutott az Európa-bajnokság elődöntőjébe, a legjobb négy közé.

 

 

A magyar futball az ötvenes évek aranycsapata után a hatvanas években is a világ élvonalába tartozott. Amikor – történetében először – a magyar válogatott elveszítette a világbajnoki selejtezőt és nem jutott ki az 1970-es világbajnokságra, a sajtóban és a közvéleményben is lesújtó vélemény alakult ki a magyar játékosokról. A válogatott azonban „megrázta magát”, és bejutott az Európa-bajnokság legjobb nyolc csapata közé, ahol Romániával kellett megmérkőznie a továbbjutásért. A mérkőzésnek külön érdekességet adott a történelmi szembenállás, a mindkét oldalról felizzó revans-vágy (a román válogatott még sohasem tudta legyőzni Magyarországot), illetve az erdélyi és partiumi magyarok felfokozott várakozása.

Az oda-visszavágó mérkőzések nem hoztak döntést, így semleges pályán, Belgrádban vívtak harmadik mérkőzést a csapatok, amit Magyarország Szőke István 87. percben lőtt góljával megnyert. A magyar válogatott az Európa-bajnokság belgiumi négyes döntőjében kikapott a Szovjetuniótól és Belgiumtól, így a negyedik helyen végzett. Ugyanezen a nyáron Lengyelország ellen elvesztettük az olimpiai döntőt is. Egy Európa bajnoki negyedik hely és egy olimpiai ezüstérem a közvélemény szemében 1972-ben kudarcnak számított. Senki sem sejtette, hogy ezek az eredmények jelentik majd a magyar labdarúgás fénykorának utolsó nagy sikereit.

 

A téma kapcsán továbbá a Karc FM is kérdezte Porogi Andrást, tudományos munkatársunkat. A beszélgetés ide kattintva visszahallgatható. (09.35-től)

Close Bitnami banner
Bitnami