Hírek, rendezvények

Erdély Trianon előtt és után

Magyarország, Románia és az erdélyi kérdés, 1918–1920

Szarka László

2022.06.02.

 

 

Esemény időpontja:

2022. június 2., csütörtök, 18.00

 

Esemény helyszíne:

Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára (Budapest I. kerület, Bécsi kapu tér 2–4.)

 

 

A Rubicon Intézet 2022. június 2-i vitaestjén L. Balogh Béni, a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának főlevéltárosa, tudományos titkára és Szarka László, a Rubicon Intézet tudományos főmunkatársa a trianoni békeszerződés évfordulójához kapcsolódva azt vizsgálja, milyen magyar, román és nagyhatalmi döntések alakították Erdély, Kelet-Magyarország, valamint a Bánság sorsát a nagy háború végén.

Erdély száz évvel ezelőtti helyzetét főleg az 1914-ben kirobbant nagy háború katonai, diplomáciai eseményei és következményei alapján lehet reálisan értelmezni. Az 1916. augusztusi román betörés és annak német segítséggel történt katonai visszaszorítása végletesen kiélezte az 1918 telén szakításig és Erdély román megszállásáig jutó magyar–román viszonyt. A magyar és a román történettudomány, illetve a két ország közvéleménye az 1918–1920-as eseményeket, Erdély, illetve Budapest román megszállását, a trianoni és a román kisebbségi szerződést jórészt ma is ellentétesen ítéli meg.

Az esemény résztvevői L. Balogh Béni közelmúltban megjelent három könyvének következtetéseiből kiindulva elemzik a korszak budapesti és bukaresti kormányainak, az erdélyi magyar, román, szász vezetőknek a mozgásterét, alternatíváit, illetve céljait. Értékelik a sok tekintetben mindmáig megoldatlan erdélyi kérdés egymással ellentétes olvasatait, a nagyromán gyakorlat és a magyarországi revíziós elképzelések, kisebbségi magyar törekvések konfliktusait. Kifejtik véleményüket a megvalósíthatatlannak bizonyult „keleti Svájc” elképzelésről és az erdélyi kérdésben is döntőnek bizonyult világháborús és nagyhatalmi összefüggésekről.

Close Bitnami banner
Bitnami