Sajtómegjelenés

Erdély Trianon előtt és után

Interjú L. Balogh Bénivel és Szarka Lászlóval

2022.06.19.

Magyar Katolikus Rádió

 

 

A Rubicon Intézet 2022. június 2-i vitaestjén L. Balogh Béni, a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának főlevéltárosa, tudományos titkára és Szarka László, a Rubicon Intézet tudományos főmunkatársa a trianoni békeszerződés évfordulójához kapcsolódva azt vizsgálták, milyen magyar, román és nagyhatalmi döntések alakították Erdély, Kelet-Magyarország, valamint a Bánság sorsát a nagy háború végén.

 

 

Erdély száz évvel ezelőtti helyzetét főleg az 1914-ben kirobbant nagy háború katonai, diplomáciai eseményei és következményei alapján lehet reálisan értelmezni. Az 1916. augusztusi román betörés és annak német segítséggel történt katonai visszaszorítása végletesen kiélezte az 1918 telén szakításig és Erdély román megszállásáig jutó magyar–román viszonyt.  A magyar és a román történettudomány, illetve a két ország közvéleménye az 1918–1920-as eseményeket, Erdély, illetve Budapest román megszállását, a trianoni és a román kisebbségi szerződést jórészt ma is ellentétesen ítéli meg.

Az esemény résztvevői L. Balogh Béni közelmúltban megjelent három könyvének következtetéseiből kiindulva elemezték a korszak budapesti és bukaresti kormányainak, az erdélyi magyar, román, szász vezetőknek a mozgásterét, alternatíváit, illetve céljait. Értékelték a sok tekintetben mindmáig megoldatlan erdélyi kérdés egymással ellentétes olvasatait, a nagyromán gyakorlat és a magyarországi revíziós elképzelések, valamint a kisebbségi magyar törekvések konfliktusait. 

Az esemény megszólalóival a Katolikus Rádió készített interjút, amely ide kattintva meghallgatható. (30.45-től)

Close Bitnami banner
Bitnami