Sajtómegjelenés

Egyházüldözés a Rákosi-diktatúra idején

2022.06.26.

Karc FM

 

 

Magyarország a második világháború végére szovjet megszállás alá került. A háborús vereség, a „régi rend” összeomlása és a szovjet megszállás az egyházakat is gyökeresen új helyzet elé állította. A politikai változások mértéke és sebessége demokratikus körülmények között is magában hordozta az egyházak és az állam közötti konfliktusok lehetőségét. Az állam-egyház viszony újra rendezését azonban kezdetektől kényszerpályára állította a hatalom totális kisajátítására törő kommunista párt politikája, amely a vallásos hagyományrendszer megtörésére, a világnézeti és politikai ellenfélként kezelt egyházak kiszorítására irányult.
Az egyre szűkülő politikai-társadalmi mozgásteret vizsgálva, joggal vetődik fel a kérdés, hogy milyen alternatívák álltak a különböző magyarországi egyházak és vezetőik – többek között – Mindszenty József, Ravasz László, Ordass Lajos előtt. Miként látták a szovjet megszállás és a mind nyíltabb kommunista térnyerés szorításában a kényszerpályára szoruló egyházak mozgásterét, lehetőségeit. 

A téma kapcsán a Rubicon Intézet szervezett beszélgetést, ahol Földváryné dr. Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke, a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Kar Egyháztörténeti Tanszék tanszékvezető egyetemi docense és dr. Péterfi Gábor, a Rubicon Intézet tudományos munkatársa az egyházüldözés rejtett és nyílt módszerei mellett, a kevéssé ismert egyéni élettörténetek felidézésével mutatták be az egyházüldözés áldozatait, ismeretlen mártírjait. A beszélgetésre a Scruton Belvárosban került sor, 2022. június 23-án 18:00 órakor.

A téma kapcsán az est meghívott vendége, Földváryné dr. Kiss Réka adott interjút a Karc FM Keresztény értékek című műsorában. A beszélgetés ide kattintva meghallgatható.

Close Bitnami banner
Bitnami