Hírek, rendezvények

Rubicon-est: A Kádár-rendszer egyházüldözése

Papgyilkosságok és a „Fekete Hollók” ügy, 1956–1963

Dr. Péterfi Gábor

2022.06.30.

 

 

Az 1956-os forradalom utáni megtorlás időszakában a kiépülő hatalom legfontosabb feladata a forradalom eredményeinek felszámolása és a résztvevők megbüntetése volt. A kádári megtorlás időszakában számos lelkipásztort legtöbbször tisztázatlan körülmények között gyilkoltak meg, és a tettesek soha nem kerültek elő. Legismertebb közülük Brenner János rábakethelyi káplán, akit 2018-ban boldoggá avattak.

A hatalomnak ebben a feszült időszakban egyszerűen nem maradt elegendő energiája arra, hogy az egyházakkal szemben erőt demonstráljon. A fordulatot 1958 hozta, amikor a nagy megtorló perek lezárultak és újra az egyházak kerültek a kommunista diktatúra célkeresztjébe. A nyomozás és az adatgyűjtés – bizonyíthatóan – 1957 óta folyt olyan papok, szerzetesek és világi hívek ellen, akik a hatalom által engedélyezett kereteken túl foglalkoztak a következő nemzedék hitre nevelésével. A titkos nyomozás során több ezer emberről gyűjtöttek adatokat, és az állambiztonság által kialakított koncepció alapján „Fekete Hollók”-ügyről kezdtek beszélni. A rendőri szervek ugrásra készen vártak a politikai vezetés döntésére, hogy az ügybe keveredetteket letartóztassák. Az engedély végül 1960 nyarán érkezett, amikor az MSZMP Politikai Bizottsága elfogadta azt a határozatot, amely az ellenséges erők fő erejének a katolikus egyházat jelölte meg. Az országos letartóztatási hullám 1960 novemberében indult, majd 1961. február 6-án csúcsosodott ki azzal, hogy aznap éjszaka egyszerre, egy időben körülbelül kétszáz helyen tartottak házkutatást, és közel száz embert helyeztek előzetes letartóztatásba. A „Fekete Hollók”-ügy szereplőiről, jelentőségéről való beszélgetés után kísérletet teszünk a korai- és a késői Kádár-korszak egyházpolitikájának összehasonlítására.

Beszélgetőpartnerek:

● Wirthné dr. Diera Bernadett, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága Hivatalának tudományos kutatója
● dr. Péterfi Gábor, a Rubicon Intézet tudományos munkatársa

A beszélgetésre a Scruton Belvárosban (1054 Budapest, Zoltán utca 10.) kerül sor, 2022. június 30-án 18:00 órakor. Az eseményen való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.

Regisztrálni az alábbi linken lehetséges: https://forms.gle/UX5WvZj6U4pARyQf7

Close Bitnami banner
Bitnami