Sajtómegjelenés

Ünnep és kultusz

Rubicon Vitaest a Püspöki Palotában

2022.08.10.

Székesfehérvár.hu

 

 

Augusztus 20-a az államalapító Szent István király napja legrégibb nemzeti ünnepünk, hivatalos állami ünnep, egyben a Magyar Katolikus Egyház egyik főünnepe. Már az 1092-es szabolcsi
zsinat elrendelte a megülését, és azóta kisebb-nagyobb szünetekkel, változó körülmények között, módosuló külsőségekkel és hangsúlyokkal mindmáig a magyarság egyik legfontosabb
ünnepe. Eredetét, történetét, megítélésének változásait, illetve a hozzá kapcsolódó szokásokat megismerve végigkövethetjük a magyar történelem alakulását, sorsfordulóit. 

 

Ennek apropóján rendezett vitaestet intézetünk Ünnep és kultusz címmel a Püspöki Palotában Székesfehérváron augusztus 11-én csütörtökön 18 órakor. Az est moderátora Csurgai Horváth József, a Városi Levéltár és Kutatóintézet igazgatója, intézetünk tudományszervezési igazgatója, akinek beszélgetőpartnerei: Mózessy Gergely a Székesfehérvári Püspöki és Székeskáptalani Levéltár igazgatója és Porogi András, intézetünk tudományos munkatársa volt.

 

Az est folyamán olyan kérdésekre keresik a választ a beszélgetőpartnerek, mint: 

Miért augusztus 20-án ünnepeljük Szent István királyt? Hogyan függ össze Nagyboldogasszony és Szent István király ünnepe? Hogyan változott az ünnep tartalma, miként módosultak rítusai csaknem 950 év alatt? A történelem során milyen viták kísérték augusztus 20-át? Mióta van Szent Jobb körmenet, és milyen időszakokban volt tilalmas? Hogyan viszonyult a mindenkori magyar állam augusztus 20-hoz, illetve Szent István király ünnepéhez? Milyen szálakkal kötődik az ünnep Székesfehérvárhoz? Hogyan emlékeztek és emlékeznek meg külföldön szent királyunkról?

 

Az esemény helyszíne: A Székesfehérvári Püspöki palota díszterme. 8000 Székesfehérvár Városház tér 5.

Az esemény időpontja: 2022. augusztus 11. (csütörtök) 18 óra. 

 

Az eseményről a szekesfehervar.hu oldala is hírt adott, amely ide kattintva olvasható el.

Close Bitnami banner
Bitnami