Hírek, rendezvények

Könyvbemutató és konferencia: Az oszmán hódítás Európában – Új megközelítések

 

 

Intézetünk közös könyvbemutatót és konferenciát szervez a BTK Történettudományi Intézettel karöltve, amelynek címe: Az oszmán hódítás Európában – Új megközelítések.

Az eseményen bemutatásra kerül Ágoston Gábor: Az Oszmán hódítás és Európa (Rubicon Intézet, 2022.) című könyve, amelyről maga a szerző – a washingtoni Georgetown University professzora – számol be.

Ágoston Gábor monumentális munkája, amely a Rubicon Intézet gondozásában jelent meg, az oszmán hódítás tágabb összefüggéseit vizsgálja, bemutatva az Oszmán Birodalomnak Európa és a Közel-Kelet történetében játszott, meghatározó szerepét.

A szerző török és európai források és szakirodalom alapján mutatja be többek között, hogy miért volt Szulejmán szultán legfontosabb európai szövetségese I. Ferenc francia uralkodó, „a legkeresztényibb király”, miért igyekezett Velence, az oszmánellenes Szent Ligák egyik főszereplője gyorsan lezárni háborúit a Fényes Portával, vagy hogy milyen kényszerpályák között kellett a korabeli szerb, horvát, lengyel, magyar és erdélyi uralkodóknak és politikusoknak politizálniuk.

 

Esemény időpontja:

  1. szeptember 30. 10.00

Az esemény helyszíne:

MTA székház, Kisterem (1051 Budapest, Széchenyi tér 9.)

 

A kötet rövid bemutatása:

Hunyadi János nándorfehérvári diadala, a mohácsi katasztrófa, Buda török kézre kerülése és a másfél száz éves török uralom vagy az Erdélyi Fejedelemség története a magyar olvasók számára jól ismertek. Ezek az események azonban részei voltak az Oszmán Birodalom európai és közel-keleti hódításainak, valamint a terjeszkedés során kialakult birodalmi vetélkedésnek és diplomáciai sakkjátszmáknak, amelyek jelentőségüket tekintve a hidegháború korszakának amerikai-szovjet rivalizálásához hasonlíthatók. Ágoston Gábor monumentális munkája az oszmán hódítás ezen tágabb összefüggéseit vizsgálja, bemutatva az Oszmán Birodalomnak Európa és a Közel-Kelet történetében játszott, meghatározó szerepét.

Imponálóan gazdag török és európai források és szakirodalom segítségével bírálja azokat a divatos munkákat, amelyek a multikulturalizmus ideológiájának hódolva az oszmán szultánokban reneszánsz uralkodókat látnak és mindenütt a „kulturális cserekapcsolatokat” keresik. De a szerző elveti azokat a nézeteket is, amelyek a 16-17. század bonyolult geopolitikai játszmáit „a keresztény és muszlim civilizációk összecsapására” egyszerűsítik le.

Bemutatja például, hogy miért volt Szulejmán szultán legfontosabb európai szövetségese I. Ferenc francia uralkodó, „a legkeresztényibb király”, miért igyekezett Velence, az oszmánellenes Szent Ligák egyik főszereplője gyorsan lezárni háborúit a Fényes Portával, vagy hogy milyen kényszerpályák között kellett a korabeli szerb, horvát, lengyel, magyar és erdélyi uralkodóknak és politikusoknak politizálniuk.

Ágoston – a kora újkori hadtörténelem és a hadügyi forradalom egyik meghatározó történésze – bemutatja az oszmán–európai hadügyi és gazdasági erőviszonyok változásait és elemzi és az oszmán katonai hanyatlás okait. A könyv különleges értéke, hogy a szultánok, királyok és pápák mellett figyelmet szentel a szürke eminenciások – kancellárok, vezírek, tartományi kormányzók, adóösszeírók, diplomaták és kémek – szerepére is. A szerző, aki a rendszerváltás idején török államfőknek, miniszterelnöknek, hadügyminisztereknek és magas rangú katonáknak tolmácsolt, különleges empátiával mutatja be a tolmácsok jelentőségét az európai–oszmán diplomáciai kapcsolatokban és hírszerzésben.

 

Az esemény részletes programja:

10.00: A muszlim világ európai terjeszkedése – bevezető: Rácz Árpád, a Rubicon Történelmi Magazin alapítója és főszerkesztője

Köszöntők:

  • Szalai Zoltán (Rubicon Intézet)
  • Molnár Antal (ELKH BTK TTI)

10.30: Ágoston Gábor új kötete: Az oszmán hódítás Európában (Fordította: Varga Krisztina, Rubicon Intézet, 2022) Varga Szabolcs könyvismertetése

10.45–11.45: Ágoston Gábor (Georgetown University, Washington): Az oszmán hódítás Európában

Szünet

12.00: Molnár Antal (TTI): A Pápaság és az oszmán hódítás

12.30: Pálffy Géza (TTI): A Habsburg Monarchia és az oszmánok elleni védelem

13.00: Kenyeres István (Budapest Főváros Levéltára): A Német-római Birodalom és a Habsburg Monarchia szerepe az oszmán-ellenes védelem finanszírozásában

13.30: Állófogadás

14.00: Oborni Teréz (TTI): Szulejmán szultán találmánya? A Keleti Magyar Királyságtól az Erdélyi Fejedelemségig

14.30: Varga Szabolcs (TTI): Horvátország, Szlavónia és az oszmán hódítás

15.00: Szünet – A kötetet dedikálja a szerző

15.15: Kármán Gábor (TTI): Vazallusállamok az Oszmán Birodalom peremvidékén

15.45: Ivanics Mária (SZTE): Krími Kánság – vazallus vagy szuverén?

16.15: Zárszó – A kötetet dedikálja a szerző

 

Az eseményről felvétel készül, amely a Rubicon Intézet Facebook-oldalán lesz megtekinthető.

Close Bitnami banner
Bitnami