Sajtómegjelenés

Duray Miklós, a kisebbségi jogvédő

2023.01.31.

Index.hu

 

 

40 éve, 1983. január 31-én kezdődött el a nemrég elhunyt Duray Miklós, felvidéki magyar politikus elleni politikai per Pozsonyban.

Duray Miklós a dél-szlovákiai-felvidéki magyarság történelmének alakulásában meghatározó szerepet játszott.  Kezdetben a csehszlovákiai magyar kulturális szövetség új vezetésének tagjaként próbálta megragadni a pártállam demokratikus átalakításának nemzetiségpolitikai lehetőségeit. Majd, 1968. augusztus 21-én létrehozta a Csehszlovákiai Magyar Kisebbségi Jogvédő Bizottságot. Az 1970-es évek végén hálózatokat kiépítve, széles körű magyar társadalmi és politikai mozgalmat szervezett dél-szlovákiában a nemzetiségi jogok védelmére.

Az 1983. január 31-én ellene indított politikai perrel a csehszlovák és szlovák hatóságok fel kívánták számolni a Jogvédő Bizottságot. A vádirat szerint Duray a szocialista társadalmi és államrenddel szemben ellenséges szándékkal széles körű felforgató tevékenységet fejtett ki, amellyel a köztársaság felforgatásának bűntettét követte el.

A koncepciós per évfordulójának alkalmából Intézetünk főmunkatársa, Szarka László adott interjút az Index.hu-nak, amely ide kattintva olvasható.

Nyitóoldali kép forrása: Wikipédia/ Derzsi Elekes Andor

Close Bitnami banner
Bitnami