Sajtómegjelenés

Telefonhírmondó: a „beszélő újság”

2023.02.22.

Képmás.hu

 

 

130 évvel ezelőtt kezdte meg a működését Budapesten a Telefonhírmondó, amely a magyar mérnök, Puskás Tivadar nevéhez köthető.

A Telefonhírmondón keresztül híreket, tőzsdei jelentéseket mondtak be, a korabeli lapokat szemlézték, opera- és színházközvetítésekkel szórakoztatták az előfizetőket. Először a már meglévő telefonvezetéken keresztül ment a hírszolgáltatás. Akinek volt telefon-előfizetése, felvette a telefonját, és a füléhez illesztve meghallgathatta a híreket. Több tucat ember dolgozott hírszerkesztőként és szállította az adásba a híreket. Az első adást még csak huszonöt előfizető hallgathatta, de a következő években függetlenedett a Telefonközponttól a Telefonhírmondó, és új, önálló drótvezetékrendszer épült ki. Az előfizetők száma növekedett, ugyanis olcsó volt az előfizetés és megcélozták a nem vagyonos társadalmi rétegeket is.

Borhegyi Péter Intézetünk munkatársa a Képmás.hu-nak adott interjút Puskás Tivadar jelentőségéről és a Telefonhírmondó részleteiről, amely ide kattintva olvasható.

Nyitóoldali kép forrása: Wikipédia

Close Bitnami banner
Bitnami