Sajtómegjelenés

A vármegye, mint a magyar szuverenitás bástyája

2023.03.17.

Katolikus Rádió

 

 

A reformkor egyik fontos előzménye volt az 1822-23-ban kibontakozott országos vármegyei ellenállás – mely végül többek között az uralkodót meghátrálásra kényszerítette. Ferenc király már egy évtizede abszolutisztikus eszközökkel irányította az országot az országgyűlés mellőzésével , mígnem 1821-ben újoncozni kezdett és újabb adót vetett ki. A vármegyék ezt természetesen törvénytelennek tekintették és amilyen eszközük csak volt, ellenálltak. Mindez talán a legjobb példát nyújtja a hagyományos magyar rendi (társadalmi) ellenállás történeti múltjára.

Érdekes szempont, hogy itt is korabeli generációs ellentétet látunk, például amikor Eötvös Ignác királyi biztos (Eötvös József édesapja) katonai erővel volt kénytelen szétoszlatni Nyitra vármegye közgyűlését. Míg Eötvös Ignác még királyi biztosként viszi keresztül az uralkodó akaratát, addig fia, Eötvös József már az ellenzék egyik legmeghatározóbb alakja lett. 

A téma kapcsán Nánay Mihály, a Rubicon Intézet tudományos főmunkatársa adott interjút a Magyar Katolikus Rádiónak 2023. március 17-én, amely ide kattintva visszahallgatható (42.30-tól).

Close Bitnami banner
Bitnami