Hírek, rendezvények

Szent István és kora – Rubicon-est

2023. augusztus 22. 18.00 óra

Rubicon Intézet

 

 

A közvéleménykutatások szerint a magyarok körében a legnépszerűbb magyar történelmi személyiség ma, ezer év után is Szent István király.

A legnagyobb állami kitüntetés a Szent István Rend, a legnagyobb budapesti templom a Szent István Bazilika, a legnépszerűbb magyar rockopera István királyról szól. A szent király alakjával csaknem minden magyar katolikus templomban találkozhatunk, köztéri szobrai ott vannak minden nagyobb magyarok lakta településen a mai Magyarország határain túl is.

De vajon mennyit tudunk valójában első királyunk életéről, uralkodásáról, és arról, hogy milyen ember volt valójában? A korszak „forradalmára” volt, vagy egy kitaposott utat követett? És valóban István koronája volt a Szent Korona?

Fedezze fel a válaszokat személyesen, a következő Rubicon-esten!

Rendezvényünk helyszíne a Magyar Nemzeti Levéltár, ahol több középkori forrást – köztük a veszprémvölgyi alapítólevelet és az Aranybullát – testközelből is megtekinthet.

Meghívott szakértőnk:
Rácz György – középkorász, Magyarország középkori történetének szakértője,a Magyar Nemzeti Levéltár Tudományos Igazgatóságának helyettes vezetője, egyetemi docens (PPKE Medievisztika Tanszék)

A beszélgetés vezeti:
Kovács Örs – tudományos munkatárs, Rubicon Intézet

Az eseménynek a Magyar Nemzeti Levéltár (1014 Budapest, Bécsi kapu tér 5.) ad otthont 2023. augusztus 22-én, kedden 18:00-tól.
Az eseményen való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.

Regisztrálni az alábbi linken lehetséges: https://forms.gle/9MWwxWqbApPw9PHF8

Close Bitnami banner
Bitnami