Hírek, rendezvények

Olaszország története – A kezdetektől napjainkig – Rubicon-könyvbemutató és konferencia

2023. november 29. 17.30

Rubicon Intézet

 

 

Itália évezredeken keresztül központi szerepet játszott az európai civilizáció alakulásában. A Római Birodalom örökítette tovább az antik civilizáció hagyományait Európának, s napjainkig érzékelhető hatást gyakorol a nyugati világ politikai fejlődésére, a kultúrára, a vallásra és a művészetekre, a római jog pedig máig a modern európai jog alapját képezi.

A birodalom hivatalos nyelve, a latin köznyelvi változatából alakultak ki az újlatin nyelvek. Az ókori Róma egyetemes szerepét a középkorban a ,,második Róma”, a pápaság vette át. Róma az egész keresztény világ számára kiemelt zarándokhely, megkerülhetetlen vonatkoztatási pont lett. A középkor második felében Itália a kereskedők hazája volt, akik vállalkozó szellemüknek és felhalmozott vagyonuknak köszönhetően uralták szinte az egész nyugati világot.

Itáliában született meg az európai kultúra egyik csúcspontja, a humanizmus és a reneszánsz. Jóllehet a félszigeten a Nyugatrómai Birodalom bukása óta nem formálódott ki egységes állam, egyfajta olasz nemzet mint nyelvi, kulturális és vallási közösség már a városállamok kora óta létezett.

A 19. században egységesülő Olaszországnak azonban még meg kellett találnia a helyét a modern Európában, ami számtalan megrázkódtatás (kivándorlás, kudarcos gyarmatosítás, fasiszta diktatúra, háborús vereség) után a 20. század második felében sikerült végérvényesen.

Olaszország ma az egyik legkedveltebb ország a külföldiek szemében egyedi atmoszférájának, páratlan természeti szépségének, utolérhetetlen művészetének, gazdag kultúrájának és nem utolsó sorban népszerű konyhájának köszönhetően.

De mit adott nekünk Róma? Mit adott nekünk Itália? S mit adtak nekünk az olaszok?

Fedezze fel a válaszokat a következő Rubicon-konferencián!

Konferenciánkon Itáliától Olaszországig címmel előadást tart a szerző, Pete László, a Debreceni Egyetem Olasz Tanszékének vezetője.

A Rubicon Intézet frissen megjelent könyve a résztvevők számára 20% kedvezménnyel megvásárolható a helyszínen.

Köszöntőt mond:

  • Gabriele La Posta, a Budapesti Olasz Kultúrintézet igazgatója
  • Szalai Zoltán, a Rubicon Intézet társelnöke

A kötetet bemutatja és a témában előadást tart:
Csorba László, professor emeritus (ELTE)

A beszélgetést vezeti:
Rácz Árpád, a kötet szerkesztője

Rendezvényünknek az Olasz Kultúrintézet (1088 Budapest, Bródy S. u. 8.) Federico Fellini terme ad otthon november 29-én, szerdán 17:30-tól.

Az eseményen való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni az alábbi linken lehetséges: https://forms.gle/Tr3x1Dun3dqr6AE6A

Close Bitnami banner
Bitnami