Hírek, rendezvények

Délvidéki magyarok 1944-1945. téli tragédiája – Rubicon-est

2023. december 8. 17.00 óra

Rubicon Intézet

 

 

1944-45 telén a Vajdaságban jugoszláv partizánok a magyar és német polgári lakosságra támadtak, így kívánva megtorolni a világháború alatt elkövetett bűnöket. Tíz évvel ezelőtt Magyar–Szerb Akadémiai Vegyes Bizottság tárta fel a kollektív bűn elve alapján tömegesen kivégzett délvidéki magyarok tragédiáját.

Mikor kezdődött és milyen településeken történt meg a tragédia történeti feltárása? Mi történt azóta, hogy 2013-ban a két ország köztársasági elnöke jelenlétében felavatták a tragédia csurogi emlékművét? S végül, milyen következtetésekre jutottak a legsúlyosabban érintett délvidéki tragédiáról a helytörténeti munkák és miként összegezte és értékelte a Magyar–Szerb Akadémiai Vegyes Bizottság a második világháború utáni időszakban a magyar lakosság ellen elkövetett intézkedéseket?

Fedezze fel a válaszokat személyesen, a következő Rubicon-esten!

Meghívott szakértőink:

  • Hornyák Árpád, a PTE BTK Történeti Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára, a HUN-REN Történettudományi Intézet Horthy-korszakkal foglalkozó osztályának főmunkatársa.
  • Molnár Tibor a Zentai Történelmi Levéltár főmunkatársa.

A beszélgetést vezeti:
Szarka László, tudományos főmunkatárs.

A beszélgetésnek a Premier Kultcafé (1085 Budapest, Üllői út 2-4.) ad otthont, december 8-án, pénteken 17:00-tól.

Az eseményen való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni az alábbi linken lehetséges: https://forms.gle/ZSaCBnvRJqhMr7Cw6

Close Bitnami banner
Bitnami