Hírek, rendezvények

Elüldözött művészek

2023. december 13. 16.00 óra

Rubicon Intézet

 

 

A 20. század számos nemzetközi hírű magyar festőjét kifejezetten párizsi művészként tartják számon, ennek magyarázatát azonban nemcsak a személyes ambíciókban, hanem a kényszerítő történelmi körülményekben találjuk.

A századfordulót követően és a két világháború között számos képzőművész utazott vagy élt is külföldön hosszabb-rövidebb ideig, azonban a Rákosi rendszer kiépülése egy új festőgeneráció legtehetségesebb tagjait, köztük Reigl Juditot, Hantai Simont és Fiedler Ferencet is elűzte, szinte örökre.

A kommunizmus évtizedei alatt a magyarországi média nem vett tudomást a Franciaországban a kortárs festészet élvonalába kerülő magyarokról, akiknek a nevei és alkotásai csak az ezredfordulót követően kezdtek gyakrabban megjelenni a hazai művészeti közéletben.

Talán nem véletlen, hogy a 20. század magyar festői közöl éppen a Párizsba menekült művészek képeiért fizetik a legtöbbet nemzetközi és hazai aukciókon is.

Hogyan jutottak Reigl Judit és társai Párizsba, és milyen közeg fogadta őket? Mit akart a kommunista rendszer vagy a CIA a kortárs művészettől? Milyen szerep jutott a magyaroknak a 20. század második felének művészetében, és mennyire értékeli őket a nemzetközi közönség?

Fedezze fel a válaszokat személyesen, a következő Rubicon-esten!

Az esemény a Reigl Judit és a Második párizsi iskola kiállítás kísérőrendezvénye.

Meghívott szakértő:
Makláry Kálmán, a Kálmán Makláry Fine Arts Galéria tulajdonosa, a Reigl Judit és a Második párizsi iskola kiállítás kurátora.

A beszélgetést vezeti:
Antalffy Péter, a Rubicon Intézet tudományos munkatársa

Az esemény időpontja: 2023. december 13. 16.00
Helyszín: A Műcsarnok előadóterme, 1146 Budapest, Dózsa György út 37.

Az eseményre a belépés regisztrációval díjtalan. A regisztrált vendégek szakmai jegy megvásárlásával megtekinthetik Reigl Judit kiállítását.

Regisztrálni az alábbi linken lehetséges: https://forms.gle/TgyeESMLxSBjsU9P8

Close Bitnami banner
Bitnami