Rubicon Online

Teleki Pál betegsége és útja az öngyilkossághoz

2023.12.15.

Varga Dániel

 

 

A Magyar Távirati Iroda (MTI) az alábbi rövid jelentést adta ki 1941. április 3-án reggel: „Széki gróf Teleki Pál m. kir. titkos tanácsos, m. kir. miniszterelnök ma éjjel tragikus hirtelenséggel elhunyt.” Délután 16 óra 5 perckor a miniszterelnökség sajtóosztálya és az MTI egy újabb jelentést adott ki, amelynek az első mondata így szólt: „Gróf Teleki Pál már évek óta, de különösen amióta a politikai életbe ismét bekapcsolódott, és mint kormányelnök országos nagy feladatokat vállalt, súlyos tépelődések, lelki vívódások és önmagával folytatott harcok között élt” 

Még mindig élnek olyan összeesküvés elméletek, melyek szerint Teleki Pál gróf nem önkezével vetett véget az életének, hanem valójában meggyilkolták. Pedig, ha megvizsgáljuk Teleki milyen komoly – többek között – lelki bajokkal küzdött korábban, illetve elolvassuk a nemrégiben előkerült „másik” búcsúlevelét, akkor kétség sem férhet az öngyilkosság felől. 

Milyen betegséggel küzdött a gróf? Milyen „másik” búcsúlevele került elő nemrégiben? Mi lehetett pontosan az a tragikus pont, amikor úgy dönthetett, hogy nincs más megoldás?

A teljes cikk ide kattintva olvasható a Rubicon Online Múltidéző rovatában.

Close Bitnami banner
Bitnami