Hírek, rendezvények

Napóleonok – Államférfiak és/vagy zsarnokok? – Rubicon-est

2024. január 12. 18.00 óra

Rubicon Intézet

 

 

2023 végén mutatták be a Ridley Scott által rendezett Napóleon című filmet, amely újra ráirányította a figyelmet a jeles történelmi személyre.

Míg egyesek szerint Napóleon Európa egyik legjelentősebb államférfia és Franciaország felvirágoztatója volt, addig mások a történelem legnagyobb zsarnokai között tartják számon.

Méltatlan módon, de jóval kevesebb szó szokott esni III. Napóleonról, aki pedig sokak szemében a köztársaság árulója volt, a császári trónon ágáló, szánalmas komédiás. A huszadik század végén azonban akadt már olyan francia történész, aki szerint sokkal inkább rászolgált a „Nagy Napóleon” elnevezésre, mint nagybátyja.

Ridley Scott milyen súlyos ferdítéseket követett el filmjében? Milyen ember volt az „igazi” Napóleon, és hogyan értékeli a teljesítményét a történettudomány? III. Napóleon pedig tényleg legalább olyan jelentős történelmi személyiség, mint a nagybátyja?

Fedezze fel a válaszokat személyesen, a következő Rubicon-esten!

Meghívott szakértő:
Hahner Péter, a Rubicon Intézet Főigazgatója

A beszélgetést vezeti:
Varga Dániel, a Rubicon Intézet tudományos munkatársa

Az esemény időpontja: 2024 január 12., péntek 18:00 Helyszín: Premier Kultcafé (1085 Budapest, Üllői út 2-4.)

Az eseményre a belépés díjtalan, regisztrációköteles. A beléptetés jogát a szervező fenntartja. Regisztrálni az alábbi linken lehetséges: https://forms.gle/u3MecViQWyDAchft7

Close Bitnami banner
Bitnami