Hírek, rendezvények

Elképzelt Oroszország – Magyar utazók és a szovjet propaganda a 20. század első felében

2024. február 12. 18.00 óra

Rubicon Intézet

 

 

Oroszországtól már a 19. században az európai kultúra megújulását várta a nyugati értelmiség egy része. A bolsevik hatalomátvételt követően pedig egy széles körű rajongás alakult ki a Szovjetunió iránt, amelynek egyik tetőpontja éppen az 1930-as évek sztálini terrorjával esett egybe.

Magyarország azonban az 1919-es Tanácsköztársaság tapasztalatával eltérő módon viszonyult a Szovjetunióhoz. Miközben az államközi kapcsolatok nehezen jöttek létre a Horthy-korszak Magyarországával, hazai írók, utazók és hadifoglyok is megírták oroszországi tapasztalataikat. Márai Sándor, Illyés Gyula, Nagy Lajos, Arthur Koestler és sokan mások is eltérően írnak a korai Szovjetunióról: a rajongástól a teljes kiábrándulásig.

Hogyan képzelték el Oroszországot a nyugati írók, és mit láttak a magyar utazók a Szovjetunióban a két világháború között? Ki utazott önként és szabadon, illetve kiket utaztattak a szovjetek állami programok keretében? Ki látott át a szovjet propagandán és ki hitte el?

Fedezze fel a válaszokat személyesen, a következő Rubicon-esten!

Meghívott szakértőnk:
Hammerstein Judit történész, a Károli Gáspár Református Egyetem oktatója, a Magyar Nemzeti Múzeum megbízott főigazgatója

A beszélgetést vezeti:
Antalffy Péter, a Rubicon Intézet tudományos munkatársa

Az esemény időpontja: 2024. február 12. 18:00, Helyszín: Premier Kultcafé (1085 Budapest, Üllői út 2-4.)

Az eseményen a részvétel díjtalan, regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a következő űrlap kitöltésével lehet: https://forms.gle/oFry1qwKHXNUVu1c8

További információ kérhető: info@rubiconintezet.hu

Close Bitnami banner
Bitnami