Rubicon Online

Magyarországi kitelepítések 1951–1953

2024.02.13.

Kovács Örs

 

 

„A kitelepítést végző apparátus általában jól és lelkesedéssel dolgozott. A befejezés után egy részüket dicséretben és pénzjutalomban részesítettük.” 

„A nemkívánatos elemek kitelepítését ‒ fékentartásuk céljából ‒ a jövőben is egyes kirívó esetekben, nem rendszeresen, alkalmazni javasoljuk.”

Íme, két idézet az 1951. július 23-án készült zárójelentésből, amely harminckét fő szökéséről és tíz személy öngyilkosságáról is tudósított. Ez a jelentés az 1951 júliusáig Budapesten lezajlott kitelepítéseket összegezte, amellyel végrehajtották a Rákosi által kijelölt célt: „A burzsoázia likvidálásához tartozik a kitelepítés. Lehetetlen, hogy a város legdöntőbb részében ezrével lakjanak a régi rendszer elszánt hívei.”. A kitelepítés azonban nemcsak Budapestet érintette, hanem a nyugati és déli határszél lakóit, illetve történtek vidékről vidékre történő kitelepítések is. 

Mi volt a célja a kitelepítéseknek? Mi a különbség az internálás és a kitelepítés között, illetve kitelepítés és kitelepítés között? Miért volt ez legalább kettős büntetés?

A teljes cikk ide kattintva olvasható a Rubicon Online Rubicon rendezvények rovatában.

Close Bitnami banner
Bitnami