Hírek, rendezvények

A Duna-határ és Komárom-Újváros születése – Rubicon-est

2024. április 11.

Rubicon Intézet

 

 

A trianoni Duna-határ nyomán Komárom városa kettévált. A Duna jobb partján, az egykori Új-Szőny helyén 1919 és 1939 közt felépült Komárom Újváros, amelynek népessége háromszorosára nőtt.

Kik voltak a lakói, s hogyan vált várossá az új-szőnyi településrész? Az ott működő ipartelepek, laktanyák mellett mikor, hol, hogyan épültek fel a város intézményei, lakóházai? Hogyan nőtt népessége rövid 20-30 év alatt háromszorosára? Kikből állt a városvezetés, amelynek élén 16 évig Alapy Gáspár polgármester állt? A trianoni Magyarország oktatás, tudomány, művészeti teljesítmények révén nemzetközileg elismert szellemi megújulásában milyen szerepet játszott Klebelsberg Kunó, a Bethlen-kormány minisztere, aki elvállalta a város országgyűlési képviselőségét? Milyen szerepet játszottak az Újváros gyors kiépülésében az egyházak és az iskolák?

Fedezze fel a válaszokat személyesen, a következő Rubicon-esten!

Meghívott szakértőink:

  • Számadó Emese, a komáromi Klapka György Múzeum igazgatója
  • Ujváry Gábor, a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár általános és tudományos főigazgató-helyettese

A beszélgetést vezeti:
Szarka László, a Rubicon Intézet tudományos főmunkatársa

Az esemény időpontja: 2024. 04. 11., csütörtök 16:00 Helyszín: Brigetio Öröksége Látogatóközpont (2900 Komárom, Igmándi út 38.)

Az eseményen a részvétel díjtalan, regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a következő űrlap kitöltésével lehet: https://forms.gle/GijWTPGeq4PjUcav9 

Close Bitnami banner
Bitnami