Hírek, rendezvények

Az Ipoly-határ és Balassagyarmat várossá nyilvánítása

2024. április 19.

Rubicon Intézet

 

 

A trianoni Ipoly-határral Nógrád magyarországi részén nem maradt város. 1923-ban, Salgótarjánnal együtt Balassagyarmat 1886 után ismét visszanyerte városi rangját, 1929-től pedig megyei jogú város lett. A csehszlovák-magyar határ közelsége alapvetően befolyásolta további fejlődését.

Hogyan oldották meg a trianoni határok által megosztott földtulajdonnal rendelkező, úgynevezett kettős birtokosok problémáját? Milyen konfliktusok alakultak ki a nógrádi Ipoly-határon az 1919. januári balassagyarmati fegyveres konfliktus, az úgynevezett „csehkiverés” után?

Fedezze fel a válaszokat személyesen, a következő Rubicon-esten!

Meghívott szakértőink:

  • Tyekvicska Árpád, hosszú éveken keresztül a Nógrád megyei Levéltár vezetője, Balassagyarmat helytörténetének egyik legjobb szakértője.
  • Bencsik Péter, a Szegedi Tudomány Egyetem Jelenkortörténeti Tanszékének docense, a 20. századi közép-európai történelem, a csehszlovák-magyar kapcsolatok és a határkérdések kutatója.

A beszélgetést vezetik:

  • Rácz Árpád, a Rubicon Intézet társelnöke
  • Szarka László, a Rubicon Intézet tudományos főmunkatársa

Az esemény időpontja: 2024. 04. 19., péntek 17:00. Helyszín: Balassagyarmat Városi Könyvtár (2660, Balassagyarmat, Rákóczi Fejedelem út 50.)

Az eseményen a részvétel díjtalan, regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a következő űrlap kitöltésével lehet: https://forms.gle/ZVedmm8xRb6wS9k27

Close Bitnami banner
Bitnami