Hírek, rendezvények

Mindszenty állambiztonsági megfigyelése az 1956-os forradalom után – Rubicon-est

2024. április 25. 17.30.

Rubicon Intézet

 

 

Az 1956-os forradalom leverése után Mindszenty József bíboros hiába menekült a budapesti amerikai nagykövetségre, majd 1971-től nyugatra, soha nem szabadult meg a „Nagy Testvér” vigyázó tekintetétől. Megfigyelésének feltárásán keresztül megismerjük a kémek harcát, a diplomáciai csörtéket és egy gyanakvásban élő ember kétségeit is.

Miként és hogyan zajlott Mindszenty megfigyelése? Milyen Mindszenty-kép rajzolódik ki a megfigyelési anyagokból? Hogyan próbálta elhárítani a magyar állambiztonság tevékenységét az amerikai hírszerzés?

Fedezze fel a válaszokat személyesen, a következő Rubicon-esten!

Meghívott szakértőink:

  • Balogh Margit, Bölcsészettudományi Kutatóközpont általános főigazgató-helyettese, a BTK Történettudományi Intézet tudományos tanácsadója, osztályvezetője, a legteljesebb Mindszenty monográfia szerzője.
  • Vörös Géza Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának főosztályvezetője, a kommunista állambiztonsági szervezettel foglalkozó történész

A beszélgetést vezeti:
Kovács Örs, a Rubicon Intézet tudományos munkatársa

Időpont: 2024. 04. 25., csütörtök 17:30. Helyszín: Mindszentyneum (8900 Zalaegerszeg, Batthyány Lajos u. 4-6.)

Az eseményen a részvétel díjtalan, regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a következő űrlap kitöltésével lehet: https://forms.gle/wEfLBY2JA6MHGHhdA

Close Bitnami banner
Bitnami