Hírek, rendezvények

Magyar ásatások Egyiptomban – A thébai sírok feltárása

2024. április 23. 18.00 óra

Rubicon Intézet

 

 

Az ókori Egyiptom legismertebb emlékei közé tartoznak azok a pompásan festett sziklasírok, amelyeket Théba nyugati partjának dombjaiba vájtak több mint háromezer évvel ezelőtt. Az ELTE Egyiptológia Tanszékének irányításával 1983-ban indult régészeti feltárás később több expedícióra bővült.

A feltárások egyik kiemelt terepe a 65-ös számú sziklasír körzete, amelyet Bács Tamás vezet, és amelynek díszes falképei a Királyok Völgyével és a templomi jelenetekkel hozhatók kapcsolatba. A magyar kutatók 2024 márciusában is folytatták a mára több sírra kiterjedő régészeti terepmunkát, amely során Hatsepszut fáraónő korától egészen a korai kereszténységig tartó időszakból tártak fel leleteket.

Kik építették és kik díszítették az újbirodalmi elitsírokat? Mit tudhatunk meg a thébai temető későbbi sorsáról a legújabb magyar eredmények segítségével? Hogyan lehet feltárni és megőrizni a 21. században az ókori egyiptomi művészet egyedi alkotásait?

Fedezze fel a válaszokat személyesen, a következő Rubicon-esten!

Meghívott szakértőnk:
Dr. Bács Tamás egyiptológus-régész, tanszékvezető egyetemi docens, ELTE Egyiptológia Tanszék

A beszélgetést vezeti:
Antalffy Péter, a Rubicon Intézet tudományos munkatársa

Az esemény időpontja: 2024. április 23., kedd 18:00. Helyszín: Premier Kultcafé (1085, Budapest, Üllői út 2-4.)

Az eseményen a részvétel díjtalan, regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a következő linken lehet: https://forms.gle/Vuess27HQYNx9VFU6

Close Bitnami banner
Bitnami