Hírek, rendezvények

Mátyás király kódexei – A corvinák kutatása – Rubicon-est

2024. május 13. 18.00 óra

Rubicon Intézet

 

 

Mátyás király kódexei a legismertebb magyar műkincsek közé tartoznak. Díszítésük, aranyozásuk, kötésük is az európai reneszánsz könyvművészet csúcsát jelentik. A budai királyi palotában létrejött uralkodói díszkönyvtár híre messze jutott, és egy olasz humanista még költeményt is írt róla.

A török hódítással járó pusztulás nem kímélte a kódexeket sem, azonban a modern kutatások számos példányt azonosítani tudtak az egykori gyűjteményből, amelyeket csak különleges körülmények között, ritkán állítanak ki a közönség számára.

A corvinák szakértői azonosítottak több olyan olasz reneszánsz festőművészt, akik nemcsak Itáliában dolgoztak Mátyás király számára, hanem eljöttek Budára is, valamint feltárták egy ugyancsak itt működő titokzatos könyvkötő mester tevékenységét is.

Kik és hogyan készítették a legszebb reneszánsz kódexeket? Mennyibe került a 15. században egy festett kéziratos könyv és kik olvashatták? Hol és hogyan maradtak fenn a corvinák?

Fedezze fel a válaszokat személyesen, a következő Rubicon-esten!

Meghívott szakértőnk:
Dr. Zsupán Edina filológus, kodikológus, Országos Széchenyi Könyvtár, HUN-REN–OSZK Fragmenta et Codices Kutatócsoport

A beszélgetést vezeti:
Antalffy Péter, a Rubicon Intézet tudományos munkatársa

Az esemény időpontja: 2024. május 13. 18:00. Helyszín: Premier Kultcafé, 1085, Budapest, Üllői út 2-4.

Az eseményen a részvétel díjtalan, regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a következő linken lehet: https://forms.gle/DYGmAGkUb4R9Wv5G6

További információ kérhető: info@rubiconintezet.hu

Close Bitnami banner
Bitnami