Hírek, rendezvények

Akitől az amerikai elnökök tanultak – Kossuth Lajos az Egyesült Államokban – Rubicon-est

2024. június 11. 18.00 óra

Rubicon Intézet

 

 

Az 1848–49-es magyar szabadságharc leverését követően a törökországi száműzetésben lévő Kossuth Lajos 1851 áprilisában kapta kézhez a washingtoni kongresszus meghívását, hogy a „nemzet vendégeként” látogasson el az Egyesült Államokba.

A volt kormányzót és kíséretét hozó postahajó 1851. december 4-én érkezett meg az „Újvilágba”, két nappal később pedig Kossuth valóságos diadalmenetben vonult be New Yorkba. A szíves fogadtatás nem volt véletlen, a neve ugyanis világszerte összefonódott a szabadság eszményével.

Kossuth sajátos, klasszikus shakespeare-i szófordulatait előszeretettel idézték az amerikai újságok, illetve beszédeinek gondolatvilága későbbi amerikai elnökökre is inspirálólag hatott.

Milyen tanulságokat vont le Kossuth az 1848–49-es szabadságharc katonai vereségéből? Mit akart elérni a magyar szabadsághős az Egyesült Államokban, mennyire volt sikeres az itteni körútja? Mely amerikai elnökök merítettek gondolatokat Kossuth beszédeiből?

Fedezze fel a válaszokat személyesen, a következő Rubicon-esten!

Meghívott szakértőnk:
Csorba László – professor emeritus (ELTE-BTK), az MTA doktora

A beszélgetést vezeti:
Varga Dániel – a Rubicon Intézet tudományos munkatársa

Az esemény időpontja: 2024. 06. 11., kedd 18:00. Helyszín: Premier Kultcafé (1085 Budapest, Üllői út 2-4.)

Az eseményen a részvétel díjtalan, regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a következő linken lehet: https://forms.gle/NcoU4BTbmfe3uRiL8

Close Bitnami banner
Bitnami