Rubicon Online

Jekelfalussy Zoltán, a Monarchia utolsó fiumei kormányzójának születése

1862. június 4.

2024.06.04.

Kovács Örs

 

 

Jekelfalussy Zoltán jogász, császári és királyi kamarás, Nagy-Küküllő vármegye főispánja és zászlósúr volt. A IV. Károly koronázását szervező Koronázási Ünnepélyt Rendező Bizottság elnöke, majd Fiume utolsó magyar kormányzója. Ezen tisztsége okán maradt fenn a neve a történelmi emlékezetben. A Horthy-korszakban a magyar filmszakmában tevékenykedett, és egy időben betöltötte a Nemzeti Kaszinó elnöki tisztét is. Több részvénytársaság igazgatótanácsában volt tag, és 1942-ben megkapta a magyar érdemrend nagykeresztjét, amely jól mutatta megbecsültségét. 

Ugyanakkor Jekelfalussy megítélése napjainkban is vitatott. Egyes történészek szerint Fiume utolsó magyar kormányzója cserbenhagyott 6500 magyart 1918. október 29-én, amiért később a Fiumei Magyar Kaszinó is törölte tagjai közül. Ez talán a legismertebb vélekedés személyével kapcsolatban. 

Mit tudunk fiumei tevékenységéről? Mi történt Fiuméban Jekelfalussy kormányzóságának utolsó napjaiban? Miben más Jekelfalussy megítélése életében, mint halála után?

A teljes cikk ide kattintva olvasható a Rubicon Online Naptár rovatában.

Close Bitnami banner
Bitnami