Sajtómegjelenés

Napóleon csatái

2024.07.06.

Magyar Nemzet

 

 

„I. Napóleon francia császár és I. Sándor orosz cár szövetségesek voltak korábban, azonban amikor egymás között felosztották Európát, akkor a felek elégedetlensége miatt egyre fagyosabbá vált a viszony a két államfő között. Miután I. Sándor gazdasági érdekből nem tartotta be francia császár kontinentális gazdasági zárlatát Nagy-Britannia ellen, akkor 1812-ben a francia uralkodó elhatározta, hogy lerohanja a cári Oroszországot. A hadjárat totális kudarc lett, a francia uralkodó megsemmisítő vereséget szenvedett. A „Nagy Ármádia” 180 ezer és 220 ezer közötti embert veszített, a fele harcban esett el, a másik felével végzett a hideg, a betegség és az éhség” – írja a Magyar Nemzet.

Mi vezetett odáig, hogy I. Napóleon francia császár lerohanta Oroszországot 1812-ben és melyek voltak a legfőbb hibái, amelyeket elkövetett a csatát illetően?

Többek között ezekre a kérdésekre is választ adott Hahner Péter, Intézetünk főigazgatója a Magyar Nemzet újságírójának. A teljes interjú ide kattintva olvasható.

Nyitóoldali kép forrása: Wikimedia Commons / Adolph Northen

Close Bitnami banner
Bitnami