Hírek, rendezvények

Rubicon az MCC Feszten

2024. augusztus 2. 14.00 óra és augusztus 3. 14.45

Rubicon Intézet

 

 

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt az idei MCC Feszten, augusztus 2-án és 3-án megtartásra kerülő két beszélgetésünkre.

 

Magyar mozi itthon és Hollywoodban – Magyarok a modern filmgyártás történetében

 

Számos magyar film vagy filmkészítő szakember kapott Oscar-díjat és más nemzetközi díjakat az elmúlt években. Magyarországon a filmnézés és filmgyártás azonban évszázados múltra tekint vissza. Az első mozgóképek megjelenését követően már a dualizmus idején elindult a hazai filmkészítés, amelyet az I. világháborút követően a Tanácsköztársaság is igyekezett kisajátítani. Az 1930-as évekre már professzionális filmgyárak jöttek létre, amelyek százával készítették a mai napig legendás hangosfilmeket.

Kik hozták létre az első magyar filmeket, és hol lehetett azokat megnézni? Hogyan hatott az angol vagy amerikai filmgyártásra a magyarok megjelenése? Melyek voltak az első igazi sikerfilmek, és voltak-e sajátosan magyar filmgyártási fejlesztések?

Kurutz Mártonnal, az NFI Filmarchívumának gyűjteményi és kutatási menedzserével beszélget Antalffy Péter, a Rubicon Intézet tudományos munkatársa.

Az előadás időpontja: augusztus 2., 14:00 – 15:00. Helyszín: Suzuki Dunakanyar Színpad

 

Családunk öröksége powered by Rubicon

 

„Ha kétszáz évvel ezelőtt születtem volna, nyilván egyféle életet kellett volna élnem.” nyilatkozza Ugron Zsolna egy interjúja során.

Míg kétszáz évvel ezelőtt sorsa eleve elrendeltetett lett volna, jelenleg újságíró, de emellett író, volt kommunikációs tanácsadó és szerkesztő is. Hasonlóan színes életet él Habsburg Eduárd, aki volt katona, sajtószóvivő, rajzfilmproducer, és jelenleg nagykövet.

Felmerül azonban a kérdés, hogy az egykori arisztokrácia emlékezete, hogyan nyilvánul meg életükben, hogyan őrzik családjuk múltját, hagyományait?

Az előadás időpontja: augusztus 3., 14:45 – 15:45. Helyszín: Rákóczi tér Színpad powered by TSPC

Close Bitnami banner
Bitnami