Hírek, rendezvények

Matthew Longo: Áttörés című könyvének soproni bemutatója

2024. szeptember 27. 17.00 óra

Rubicon Intézet

 

 

1989 augusztusában lelkes magyar civilek elhatározták, hogy pikniket rendeznek Magyarország és Ausztria határán. Nem mindennapi eseményről volt szó, hiszen egy tiltott zónában, a „vasfüggöny” árnyékában került rá sor. A hírek gyorsan terjedtek, hamarosan keletnémet „turisták” ezrei lepték el a környéket, akik a kommunista NDK-ból érkeztek, és félelemmel vegyes reményekkel várták a pillanatot, hogy megnyíljon előttük a szabad világba, azaz a kapitalista német államba, az NSZK-ba vezető út.

Matthew Longo politológus könyve a kelet-európai rendszerváltozás egyik fontos eseményéről, a Páneurópai piknikről szól. Azzal, hogy Magyarország megnyitotta határait, elősegítette a berlini fal lebontását és hogy új irányt vegyenek az európai események, s ezzel hozzájárult a kelet-európai, kommunista berendezkedésű rendszerek, így a Szovjetunió összeomlásához is. A szerző izgalmas stílusban, keletnémet és magyar sorsokon keresztül mutatja be a piknik és a határbontás eseményeit és jelentőségét. A magyar kiadás a Páneurópai piknik 35. évfordulójára készült. A kötet 2024. júniusában elnyerte a brit Orwell-díjat.

Előadók:

  • Matthew Longo, a mű szerzője
  • Bauer Bence, a Magyar-Német Intézet igazgatója
  • Nagy László, a Páneurópai Piknik ’89 Alapítvány titkára

Az esemény időpontja: 2024. szeptember 27. péntek, 17 óra. Helyszín: Sopron, Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának Díszterme (9400 Sopron, Fő tér 1.)

Rendezvényünkön lehetőségük lesz kedvezményesen, 6.990 Ft helyett mindössze 5.000 Ft-ért megvásárolni a kötetet.

Az eseményen a részvétel díjtalan, regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a következő linken lehet: https://forms.gle/bVwqEydMVC3QuR7SA

Close Bitnami banner
Bitnami