Hírek, rendezvények
A magyar bor történetei – Királyok kedvencétől a bikavérig
2025. május 15. 18.00 óra
Rubicon Intézet
A Rubicon és a BKIK programsorozata bemutatja a magyar gazdasági siker különleges szereplőit a 19. század közepétől az I. világháborúig, és összehasonlítást kínál a kortárs vezető piaci szereplők meghívásával.
A bortermelés első nyomait régészeti feltárások azonosították a Kárpát-medencében, ezek alapján már Pannonia római hódítása előtt is folyt szőlőtermelés és borkészítés. A népvándorlások nagyobb késő-ókori hullámaiig számos helyszínen készült bor, elsősorban a Balaton-felvidék lejtőin. A honfoglalást követően a borkészítés tudományát valószínűleg külföldi betelepülő mesterek segítségével sikerült újra meghonosítani, ebben itáliai és burgundiai szerzetesek is részt vehettek. A 13. századi jogi források alapján már kialakult bortermelő birtokok voltak a Magyar Királyság területén.
A 15. században az Oszmán Birodalom – nagyobb háborúk között is aktív – határpusztító csapatainak köszönhető, hogy az értékes exportcikként ismert szerémségi bor termelése lehetetlenné vált. A magyar bortermelés túlélte a legtöbb történelmi válságot, azonban az Osztrák–Magyar Monarchia idején pusztító filoxéra- járvány miatt újra kellett teremteni a már akkor is jelentős történelmi múlttal bíró üzletágat.
– Milyen bort ittak régen a magyarok, és kik voltak a legjobb hazai bortermelők
és kereskedők?
– Hogyan élte túl a hazai bortermelés a 20. század viharait?
– Mely magyar borokat ismerte Európa, és igaz-e a legenda az aszú feltalálásáról?
és kereskedők?
– Hogyan élte túl a hazai bortermelés a 20. század viharait?
– Mely magyar borokat ismerte Európa, és igaz-e a legenda az aszú feltalálásáról?
Fedezze fel a válaszokat személyesen, a következő Rubicon-esten!
Meghívott szakértőink:
– Nagy Balázs történész, tanszékvezető egyetemi docens, ELTE BTK Középkori Történeti Tanszék
– Juhász Ádám MSc borász szakértő, a JUHÁSZVIN Kft. tulajdonosa
– Nagy Balázs történész, tanszékvezető egyetemi docens, ELTE BTK Középkori Történeti Tanszék
– Juhász Ádám MSc borász szakértő, a JUHÁSZVIN Kft. tulajdonosa
A beszélgetést vezeti:
– Antalffy Péter, a Rubicon Intézet tudományos munkatársa
– Antalffy Péter, a Rubicon Intézet tudományos munkatársa
Időpont: 2025. 05. 15., 18:00
Helyszín: Juhász testvérek Pincészete (3300 Eger, Kőlyuki Pincesor 35.)
Az eseményen a részvétel díjtalan, regisztrációhoz kötött:
Regisztrálni a következő linken lehet: