Hírek, rendezvények

Csípős történelem – A magyar paprika és fűszergyártás a 19-20. században

2025. október 22. 18 óra

Rubicon Intézet

 

 

 

A Rubicon és a MKIK programsorozata bemutatja a magyar gazdasági siker különleges szereplőit a 19. század közepétől az I. világháborúig, és összehasonlítást kínál a kortárs vezető piaci szereplők meghívásával.
 
 
 
Fűszereket az ember már őskortól használ, azonban az újkori magyar történelemben a hazai fűszergyártás nemzetközi hatásra és elismertségre tett szert. Az alföldi paprikatermelés és nemesítés megjelenése és fejlesztése mellett a magyar fűszertermékek, keverékek a modern társadalom ízlését is átalakították.
 
Maga a növény valószínűleg török közvetítéssel jelent meg az országban, majd az első említés a szegedi termesztésről Mária Terézia idejéből való. A 19. század második felében zajló modernizálást követően már globálisan sikeres márkák alakultak ki, és nemcsak az európai nagyvárosok vagy a királyi udvar igényelte az új magyar ízeket, hanem még a paprika őshazájába, Dél-Amerikába is indult magyar export.
 
 
 
 
• Honnan ered a paprika név, és hogyan segítette elő Napóleon a magyar paprikatermesztés kialakulását?
• Hogyan hódította meg a világot a paprika, és milyen új ízeket, fajtákat hoztak létre a magyarok?
• Miért pont az Alföld vált híres fűszertermelő vidékké, és hogyan élték túl a fűszeripari vállalatok Trianont vagy a kommunista hatalomátvételt?
 
Fedezze fel a válaszokat a következő Rubicon esten!
 
 
 
 
Meghívott szakértők:
• Molnár Anita, a Paprika Múzeum vezetője
• Németh Lajos, a Szegedi Paprika Zrt igazgatóságának elnöke
 
 
A beszélgetést vezeti:
• Antalffy Péter, a Rubicon Intézet tudományos munkatársa
 
 
 
 
Időpont: 2025. október 22., szerda 18:00
Helyszín: 6720 Szeged, Vörösmarty u. 3.
 
 
 
 
Az eseményen a részvétel díjtalan, regisztrációhoz kötött.
Regisztrálni a következő linken lehet:
Megszakítás
Close Bitnami banner
Bitnami