Rubicon Online

A szőlőkultúra elterjedése Európában és Magyarországon a középkorban

2025.11.12.

Nagy Balázs

 

 

A szőlő és a bor már a legkorábbi civilizációkban is kiemelkedő jelentőséggel bírt, mind szimbolikus értéke, mind gazdasági szerepe révén. A szőlőművelés a Földközi-tenger egész medencéjében jelen volt a letelepedett gazdálkodás kezdetétől, a szőlő erjesztésével előállított bor a mindennapi fogyasztás nélkülözhetetlen elemének számított.

Hogyan terjedt el a szőlőkultúra Európában, illetve a Kárpát-medencében? Minek köszönthetően futott fel a magyar szőlőtermesztés, illetve bortermelés? Milyen kiemelkedő fontossággal bírt az alkoholos nedű a korszakban?

A teljes cikk ide kattintva olvasható a Rubicon Online Rubicon rendezvények rovatában.

A cikk megjelenését a Rubicon Intézet Nonprofit Kft. támogatta.

Megszakítás
Close Bitnami banner
Bitnami