Vitaestek

Erdély Trianon előtt és után

2022. 06. 07.

Dr. Szarka László

 

 

L. Balogh Béni közelmúltban megjelent három könyvének következtetéseiből kiindulva utolsó vitaestünk témája a magyar, román és nagyhatalmi döntések voltak, valamint Erdély, Kelet-Magyarország, és a Bánság sorsa a Nagy Háború végén.

A sok tekintetben mindmáig megoldatlan erdélyi kérdéseknek egymással ellentétes olvasai is vannak. A nagyromán gyakorlat és a magyarországi revíziós elképzelések, kisebbségi magyar törekvések konfliktusai is további elemzésre szorulnak. A „keleti Svájc” elképzelés megvalósíthatatlannak tűnt, az erdélyi kérdésben bizonyos világháborús és nagyhatalmi összefüggések is döntőnek bizonyultak.

  • Mennyiben és hogyan változott az 1848. és 1868. évi uniót követően a magyar és román elitek elképzelése, helyzetértékelése Erdély Magyarországon belüli helyéről, helyzetéről?
  • Miért és hogyan vált az antant Erdéllyel kapcsolatos magatartása és háborús célpolitikája az 1916. augusztusi bukaresti titkos egyezményben rögzített ígéretek foglyává?
  • És milyen értékelések születtek és élnek a két ország közgondolkodásában, történetírásában az 1919. évi párizsi békekonferencia Erdéllyel kapcsolatos döntéseiről és a román kisebbségvédelmi szerződésről?

 

Close Bitnami banner
Bitnami