Sajtómegjelenés

Báthory Istvánt lengyel királlyá koronázzák

 

2021.05.01.

Campus FM

 

Mi kapcsolja össze I. (Nagy) Lajost, I. Ulászlót és Báthory István erdélyi fejedelmet? Mindhárom uralkodónak sikerült élete során megszereznie Lengyelország koronáját (pontosabban, Ulászló a lengyel trónt foglalhatta el először). A Szapolyai-ház kihalása után hatalomra kerülő első erdélyi fejedelmet a lengyel rendek egy interregnum időszak végén hívták meg királyságukba, választásuk pedig rendkívül előnyösnek bizonyult Lengyelország számára. Tízéves uralkodása alatt Báthory rendbe tette a lengyel belügyeket, egyetemet alapított Wilnóban (a mai Vilniusban), fényűző udvart tartott fenn Krakkóban és a külpolitikában is eredményes volt. Kevéssé ismert, de Báthory István háborút vívott a híres-hírhedt orosz cár, Rettegett Iván ellen, aki az 1582-es jam zapolski-i békében kénytelen volt Livónia területéről Lengyelország javára.

Báthory személyében nem csupán a magyarok (Erdély okán), hanem a magyarok is egy kiváló uralkodót tisztelnek, aki nagyívű terveket készített a török által feldúlt Magyarország felszabadítására. Lengyelország és a meghódítani tervezett orosz területek erőforrásainak felhasználásával akart az Oszmán Birodalom ellen fordulni, azonban 1586-ban bekövetkező halála után – Erdéllyel ellentétben – a lengyel trónt nem sikerült megtartani a Báthory család birtokában.

Ennek apropóján beszélgetett intézetünk tudományos segédmunkatársával, Tarján Tamással a Campus FM műsorvezetője. A teljes adás ide kattintva hallgatható vissza.

Close Bitnami banner
Bitnami