Sajtómegjelenés

A kubai rakétaválság kezdete

2021.10.18.

Campus FM

 

 

A hidegháború legforróbb időszaka kétségkívül 1962 őszére tehető, amikor a világ karnyújtásnyira került attól, hogy a két szuperhatalom, a Szovjetunió és az Egyesült Államok egy atomháborúban elpusztítsa egymást és a teljes emberi civilizációt. A rakétaválság, ahogy erre a neve is utal, azért robbant ki, mert kiderült, hogy a Szovjetunió titokban nukleáris töltet hordozására is alkalmas rakétákat telepítettek az Egyesült Államok közvetlen szomszédságába, a Fidel Castro vezetése alatt álló Kubába. Ennek köszönhetően a szovjetek célba vehették a legjelentősebb amerikai nagyvárosokat. Az USA számára ez értelemszerűen elfogadhatatlan volt, bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy a válság előtt Törökországban (a SZU közvetlen szomszédságában) ők is több rakétabázist telepítettek Moszkva sakkban tartására.

Hogyan került Kuba a Szovjetunió szövetségesei közé? Milyen módon sikerült becsempészni az atomrakétákat a szigetországba, és hogyan buktak le a szovjetek? Milyen előny származott hosszú távon a válságból?

Többek között ezekre a kérdésekre is kitért Tarján Tamás a Campus FM műsorában. A teljes adás 2021. október 18-án volt hallható.

Close Bitnami banner
Bitnami