Sajtómegjelenés

100 éve volt a Habsburg-ház utolsó trónfosztása

2021.11.08.

Campus FM

 

 

Éppen száz éve annak, hogy a Szent Koronát leghosszabb ideig birtokló dinasztiát negyedszer is száműzték a magyar trónról. Felidézhető, hogy IV. Károly, az utolsó magyar király 1918-ban miként vonult vissza az uralkodói jogok gyakorlásától, és hogy az 1921-es esztendő során két ízben hogyan próbálta meg a trónt ismét megszerezni. Miután a király Budaörsnél vereséget szenvedett, és miután a Habsburgokkal nem rokonszenvező nagyhatalmak megelégelték a térség nyugalmát megrengető visszatérési kísérleteket, IV. Károly sorsa megpecsételődött. A magyar nemzetgyűlés döntött a király trónfosztásáról, és az antant hatalmak Madeira szigetére internálták őt.

Létezett-e olyan alternatív cselekvési lehetőség, amellyel megmenthető lett volna a Habsburgok királysága? Volt-e egyáltalán akarat a dinasztia védelmére? Mit gondolt maga Bethlen István miniszterelnök a trónfosztásról?

Az évforduló kapcsán többek között ezekre a kérdésekre is kitért Tarján Tamás a Campus FM műsorában. A teljes adás 2021. november 8-án volt hallható.

Close Bitnami banner
Bitnami