Sajtómegjelenés

Ünnep és kultusz

Teltházas Rubicon-est

2022. 08. 18.

Magyar Katolikus Rádió

 

 

Az Ünnep és kultusz című Rubicon-estet teltház fogadta a Székesfehérvári Püspöki Palotában. A beszélgetés az augusztus 20-ára eső nemzeti ünnepünk eredetét, történetét, megítélésének változásait, illetve a hozzá kapcsolódó szokásokat járta körül. 

Augusztus 20-a, államalapító Szent István király napja, a legrégibb nemzeti ünnepünk, hivatalos állami ünnep, egyben a Magyar Katolikus Egyház egyik főünnepe. Idén, az Aranybulla nyolcszáz éves évfordulóján az intézet Székesfehérvárott idézte föl Szent István király ünnepének történelmi hátterét. 

Miért augusztus 20-án ünnepeljük Szent István királyt? Hogyan változott az ünnep tartalma, miként módosultak rítusai csaknem 950 év alatt? Ezekre és más egyéb, az ünneppel kapcsolatos kérdésekre kereste a választ a vitaesten Porogi András, intézetünk tudományos munkatársa és beszélgető partnere Mózessy Gergely püspöki gyűjteményigazgató. Az est moderátora Csurgai Horváth József, a Székesfehérvári Városi Levéltár és Kutatóintézet igazgatója, intézetünk tudományszervezési igazgatója volt.

Az esemény kapcsán Csurgai Horváth József adott interjút a Katolikus Rádió műsorvezetőjének, amely ide kattintva hallgatható vissza. (30:40-től)

Close Bitnami banner
Bitnami