Sajtómegjelenés

A világ megdöbbent a magyarországi vérengzésen

2022.10.06.

24.hu

 

 

„Adjunk hálát Istennek, kedves barátom, ezért a kedvező eredményért, adjunk hálát neki, hogy megelégelte alattvalóink drága vérének hullását, és alkalmat ad neked, hogy uralkodói jogaink legszebbikét, a helyesen értelmezett kegyelmet gyakorolhasd.” – írta I. Miklós orosz cár Ferenc József osztrák császárnak 1849. augusztus 16-án – három nappal a világosi fegyverletételt követően. A Habsburg Birodalom kormányzata azonban véres megtorlásban gondolkodott, és Ferenc József nem fogadta meg a magyar szabadságharc leverésében segítséget nyújtó cár tanácsát.

1849. október 6-án vette kezdetét a magyar politikai és katonai vezetőkkel szembeni megtorlás. Pesten kivégezték Batthyány Lajos grófot, az első független, felelős magyar kormány miniszterelnökét, Aradon pedig a honvédsereg tizenkét tábornokát és egy ezredesét. Mindezt azért ezen a napon tették, mert 1848-ban ezen a napon robbant ki Bécsben egy újabb forradalom, és a kormányzat meg volt arról győződve, hogy ennek hátterében a magyarok titkos akciói álltak.

Arról, hogy hogyan reagált a hazai történésekre a világ Borhegyi Péter, Intézetünk munkatársa számolt be az 24.hu-nak. A teljes interjú ide kattintva olvasható.

Nyitóoldali kép forrása: Wikipédia

Close Bitnami banner
Bitnami