Vitaestek

Baloldali összefogás

Harc a hatalomért: 1945-47.

2021. 09. 23.

Előadók: Dr. Nánay Mihály, Szerencsés Károly

 

 

A II. világháború után Magyarországon remények és kétségek között ingadozott a közvélemény. A reményeket táplálta, hogy 1945-re az ország belső fejlődése készen állt a valódi nemzeti demokrácia megvalósítására és bizakodásra adott okot, hogy ősszel a körülményekhez képest demokratikus és szabad választást tartottak.

A kétségeket táplálta ugyanakkor, hogy Magyarország szovjet megszállás alá került és a környező országokból (Románia, Bulgária, Lengyelország) baljós hírek érkeztek a kommunista hatalomátvételről.

Az 1945-ös választáson ugyanakkor – az ország szovjet “helytartója” Vorosilov és a kommunisták minden igyekezete ellenére – a Kisgazdapárt átütő győzelmet aratott, a nemzetgyűlési helyek abszolút többségét megszervezve. Rákosi azonban meghirdette, hogy a választási eredmények korrekcióra szorulnak, hiszen a kisgazdák győzelmével valójában a “reakció” győzött.

Ilyen módon a következő két évben a demokratikusan megválasztott, többséget alkotó Kisgazdapárttal szemben – annak ellenére, hogy kormánykoalíciós partnerek voltak – minden lehetséges politikai és utcai harci eszközt megragadtak, mígnem végül 1947-re teljesen megtörték a pártot és a kékcédulás választásban a “parlamenti akadályt” is elhárították a hatalomátvétel útjából.

A Rubicon Intézet által szervezett beszélgetés a pártközi értekezleteken, az utcán, a sajtóban és a politikai rendészetet felhasználva vívott harcok epizódjait, módszereit, máig ható tanulságait járta körül.

Vendég: Szerencsés Károly, az ELTE egyetemi docense

Házigazda: Nánay Mihály, a Rubicon Intézet tudományos főmunkatársa

 

Close Bitnami banner
Bitnami