Vitaestek

Király vagy kormányzó?

2021. 11. 08.

Előadók: Dr. Szarka László, Dr. Nánay Mihály, Tarján M. Tamás

 

 

Király vagy kormányzó? – IV. Károly második visszatérési kísérlete és a Habsburgok utolsó trónfosztása.

Bár 1956 után október 23-a mindörökre egybeforrt a szuverén, demokratikus Magyarországért vívott küzdelemmel, a 20. században más sorsfordító esemény is kapcsolódott ehhez a dátumhoz.

Száz évvel ezelőtt ugyanezen a napon vívták IV. Károly magyar király és Horthy Miklós kormányzó csapatai a budaörsi csatát, amely eldöntetlenül zárult, de végső soron mégis előkészítette az utolsó Habsburg uralkodó bukását.

Magyarországon ekkor már közel két éve dúlt a „királykérdés” körüli háború, amely gyakran megbénította a nemzetgyűlés munkáját, és földrajzi, pártpolitikai és felekezeti szempontból egyaránt megosztotta a társadalmat.

Miután Károly sikertelenül próbálta meg erővel visszaszerezni a trónját, a nagyhatalmak közbeavatkozása döntött a régóta húzódó vitában.

Külső nyomás hatására 1921. november 6-án a nemzetgyűlés törvényt alkotott a Habsburg-Lotharingiai-ház detronizációjáról, amelyet 1620, 1707 és 1849 után negyedszer fosztottak meg az uralkodás jogától Magyarországon.

  • Mivel magyarázható, hogy Károly a húsvéti kudarc után 1921 őszén másodszor is megpróbált visszatérni a magyar trónra?
  • Milyen esélyekkel szállt harcba a király a hatalomért?
  • Helytálló -e a „királypuccs” megnevezés IV. Károly visszatérési kísérleteire?
  • Valóban rákényszerült a nemzetgyűlés a trónfosztás kimondására vagy a szabad királyválasztók akarata diadalmaskodott?
  • Maradt-e reális esély a Habsburg-ház restaurációjára Budaörs és Károly 1922 áprilisában bekövetkező halála után?

Többek között ezekre a kérdésekre kerestük a választ a Rubicon Intézet vitaestjén, amelyet Király vagy kormányzó? – IV. Károly második visszatérési kísérlete és a Habsburgok utolsó trónfosztása címmel tartottunk meg.

 

Close Bitnami banner
Bitnami