Könyvbemutatók

Az amerikai Dél:

Régi rend az Újvilágban

Pócza István, Dr. Szilvay Gergely, Maráczi Tamás,

 

 

A Rubicon Intézet, a Batthyány Lajos Alapítvány és a Mathias Corvinus Collegium az év végén megszervezte Szilvay Gergely Az amerikai Dél: régi rend az Újvilágban című kötetének bemutatóját.

A Dél az Egyesült Államok legkarakteresebb régiója. Ennek ellenére eddig magyarul csak a polgárháború időszakáról volt elérhető irodalom.

Szilvay Gergely kötete a régió történelmét és kultúráját mutatja be.

Természetesen a mű lapjain olvashatunk ültetvényesekről és rabszolgákról, gyapotról és a polgárháborúról, a szegregációról, a polgárjogi mozgalomról és a Ku-Klux-Klanról is.

Ám kiderül, hogy az amerikai Dél ennél jóval több: egy mediterrán régió, mely számos tekintetben különbözik az Északtól, legyen szó habitusról és világlátásról.

Ez a világ egyszerre aszkéta és hedonista, egyszerre közösségi és individualista. Egyszerre premodern és modern. Ugyanúgy periféria, mint Közép-Európa, hasonlóak a történelmi traumái és hasonló a kisebbségi komplexusa is.

Egy sokszínű, varázslatos világ a texasi préritől és a Mississippi mocsaraitól Florida óceánpartjáig és Virginia Angliát idéző dimbes-dombos tájaiig.

 

Close Bitnami banner
Bitnami